Wae geom – japansk sverd


Wae geom (왜검) – japansk sverd

Wae geom betyr «Japansk sverd». Muye Dobo Tongji (무예도보통지) sier at japanske sverd kommer «in all shapes and sizes». Illustrasjonene som er brukt tilsier dog at det først og fremst er snakk om katana-typen: et sverd som er svak bøyd, og ca en meter i lengde.

Wae geom inneholder 4 mønstre:

Un Gwang Ryu (운광류)

To Yu Ryu (토유류)

Cheon Yu Ryu (천유류)

Yu Pi Ryu (유피류)

Disse mønstrene er basert på en sverdmanual som en koreansk offiser ved navn Kim Che-gun (김체건) fikk tak i på reise i Japan, og deretter presenterte til den koreanske kongen Sukjong (숙정, styrte 1674–1720). Kim Che-gun lærte bort alle de fire mønstrene, men det står at det kun var Un gwang ryu som fortsatt ble trent på tidspunktet da Muye Dobo Tongji ble nedskrevet.

Kim Che-gun var også den som utviklet Kyo jeon (교전, en av de andre treningsmetodene i Ishipsaban Muye/Kyeongdang) basert på det han hadde lært fra denne manualen. Kyo jeon er et parmønster som simulerer sverdkamp.

Slik vi trener Kyeongdang i Norge i dag er Wae geom de grunnleggende mønstrene for de fire første beltegradene. I Sør-Korea starter de i stedet med Bon Guk Geom(본국검).