Je dok geom – admiralens sverd


Jedok geom (제독검 – admiralens sverd) er oppkalt etter admiral Lee Yeo Song (이여송, kinesisk navn Li Rusong), en femte generasjons koreaner som bodde i Kina. I 1593 var han stasjonert i Korea, da den kinesiske generalen Nak Sang Ji (낙상지) foreslo ovenfor admiral Lee at koreanske soldater skulle få opplæring i kinesisk våpenteknikk, ettersom han mente at Korea var for svakt militært til å forsvare seg mot Japan. Admiral Lee var enig, og sendte dette forslaget videre til den koreanske kongen. Forslaget ble godkjent, og som følge av dette fikk utvalgte koreanske soldater opplæring i teknikker med sverd og forskjellige spyd.

General Nak ga treningsmetodene for sverd som de lærte bort navnet Jedok geom, til ære for admiral Lee (Jedok geom betyr admiralens sverd). Det er altså ikke et eget våpen, men heller navnet på en treningsmetode.

I Muye Dobo Tongji (무예도보통지) er riktignok admiral Lees sverd beskrevet, samt en del historie rundt dette konkrete sverdet. Men dette sverdet har ingenting med selve sverdteknikkene i Jedok geom å gjøre, eller hva slags sverd disse treningsmetodene var beregnet på. Eneste referansen vi har til hva slags sverd de brukte i treningen er at det sammenlignes med sverdet Yedo (se egen side for dette).