Bon guk geom – Shillas sverddans


Navnet Bonguk geom oversettes gjerne til engelsk som Korean native sword. «Bon» kan oversettes som det originale eller opprinnelige, «Guk» betyr land og «Geom» betyr sverd. Det «opprinnelige landet» i denne sammenhengen er jo da Korea. Mønsteret gikk også under navnet Shin geom, som betyr «nytt sverd».

Bonguk geom regnes som det eldste koreanske sverdmønsteret, og også det mønsteret som i minst grad har vært påvirket av andre lands sverdstil. Dette er nok noe av grunnen til at det er det første mønsteret som læres bort når man trener Kyeongdang i Korea.

Mønsteret Bonguk geom har sin opprinnelse i historien om Hwang Chang. Han levde under perioden hvor Korea var delt i tre kongedømmer (57 f.kr – 668 e.kr): Shilla, Baekje og Koguryo. Shilla og Baekje var på Hwang Changs tid i krig.

Ifølge historien var Hwang Chang fra Shilla, og en del av krigergruppen Hwarang. Han dro til Baekje i en alder av 7 år og underholdt med en sverddans på gatene der. Etter hvert ble han så populær at han ble invitert av kong Bunseo av Baekje for å vise sverddansen ved hoffet. Mens han danset grep Hwang Chang sjansen til å drepe kongen, og i sin tur ble Hwang Chang drept av folket i Baekje. Folket i Shilla sørget over Hwang Changs død og lagde en maske som etterlignet ansiktet hans. Masken ble brukt når de utførte sverddansen hans, og denne sverddansen ble videreført til senere generasjoner og fikk navnet Bonguk geom.

Det er vanskelig å vite om historien om Hwang Chang stemmer eller ikke, siden det mangler bekreftelse i uavhengige kilder, men det er slik den er referert i Muye Dobo Tongji.